The cricket club celebrates brick-by-brick community design

The old clubhouse (now demolished), a modest 1970s brick building with a few steel awnings attached, was not only disappointing but also failed to celebrate the importance of cricket, especially in this culturally diverse community. which includes a large percentage of residents with Indian and Pakistani origins, who literally adore cricket.

The two pavilions have different functions – one is a changing room with amenities, the other a clubhouse with a kitchen and bathrooms.Credit:Keith Saunders

The old building, also adjacent to the Pearce Reserve Oval, was essentially just a toilet block with a small amount of storage.

While the architects wanted to create something heroic, the brief included the provision of a clubhouse, separate dressing rooms for home and away teams, and a level of flexibility that would allow these pavilions to be used in different ways – partially enclosed or, alternatively, fully extended to allow for community activities and social functions.

Therefore, some doors can be locked and steel screens can be used to close off a pavilion if not required.

The “random” masonry also provides ventilation, diffuses light and creates privacy for those who use the changing rooms.

Loading

Although the two pavilions have different functions – one is essentially a dressing room with amenities, the other a clubhouse with a kitchen and bathrooms – there is a common thread in the form of two sculptural buildings which use highlight windows to channel light into the core.

And for those who want something more than a cricket stand, there’s a generous reception room which beautifully frames the views of the cricket ground.

Trestle-style tables and wooden benches can be easily moved into storage if a standing event is required and high-density rubber floors allow for tough processing.

“The cricketers come in with their spiked shoes, so the ground had to be as solid as possible,” says Lewis.

Although there are handrails to reach the oval, the wide cascading steps keep them to a minimum and also double them for seating.

The large folding doors from the clubhouse to the terrace also allow functions to spill over onto the terrace, with the space between the two pavilions which cannot be built on, used for sizzling sausages.

Back To Top